19 Ağustos 2009 Çarşamba

Kaybolan bir değer:Göztepe Spor

Kuruluşu ve Başarıları

14 Haziran 1925 de kurulmuş olan Göztepe Spor Türkiye'nin en büyük futbol klüplerinden birisi
olmuştur. Kurulduğu yıllarda ulusal turnuvalar olmadığından dolayı Mahalli Lig turnuvasına katılmıştır. 1937 yılında İzmirspor'la birleşip Doğanspor adını alır ve o yıl Mahalli Lig şampiyonu olur. O yılın sonunda tekrar Göztepe adını alarak faaliyetlerini sürdürür. 1939,1942,1943,1944,1950 ve 1953 yıllarında 6 defa İzmir Lig Şampiyonu oldu.

1950 yılına gelindiğinde ise içinde Göztepe'nin de bulunduğu 4 büyük takım Türkiye Şampiyonluğu için mücadele eder. İstanbul şampiyonu Beşiktaş, Ankara şampiyonu Gençlerbirliği, İzmir şampiyonu Göztepe ile grup sampiyonu İzmit Kağıtspor Türkiye Şampiyonluğu için karşılaşmaktadır. İlk maçta Göztepe Gençlerbirliğini 4-1 gibi farklı bir skorla yendi. İkinci maçta Kağıtspor'u 3-0 ve son maçta da Beşiktaş'ı 1-0 yendi ve Türkiye Şampiyonluğu Kupasını İzmir'e kazandiran ilk takim olmuştur. 1952/1953 sezonunda Göztepe bu başarısını tekrarlar ve bir kez daha Türkiye Şampiyonu olur.

1959 yılında ise Türkiye Profosyonel 1.Ligi kurulur ve Göztepe'de bu turnuvaya katılmaya hak kazanır.Gerçek Göztepe Efsanesi 1960'lı yıllarda oluşmuştur.

Avrupa Başarıları
1964 yılında Göztepe ilk Avrupa maçına Romanya'nın Petrolul Ploieşti takımıyla oynar ve ilk maçı 1-0 ikinci maçı 2-1 kaybederek ilk turda elenir.

Ertesi yıl ise rakip Almanların güçlü takımı 1860 München'dir.Göztepe ilk maçta güçlü rakibini 2-1 mağlup eder ve Avrupa Arenasındaki ilk galibiyetini alır. İkinci maç ise tam anlamıyla dağılan Göztepe Berlin'de Almanlara 9-1 gibi farklı bir skorla boyun eğiyordu.

1966 yılında gelindiğindeyse rakip İtalyanların ünlü takımı Bologna idi. İlk maçta evinde 2-1 deplasmanda ise 3-1 mağlup olan Göztepe yine bu turnuvaya erken veda eder.

1967 yılına gelindiğindeyse Göztepe bu turnuvaya üst üste 4.kez katılıyordu ve bu kez tur atlamak istiyordu. Rakip Belçika'dan Royal Antwerp FC'dir. Göztepe ilk maçta rakibini deplasmanda Fevzi Zemzem'in 2 golüyle 2-1 yener ve deplasmandaki ilk galibiyetini alır.Evindeki maçda 0-0 bitince Göztepe tarihinde ilk kez tur atlar.

2.turda ise rakip İspanyolların güçlü takımı Atletico Madrid idi. İlk maçta İspanya'da 2-0 kaybeden Göztepe'nin işi çok zordu. Beşiktaş ve Altay'ın elenmesinden sonra kalan tek Türk takımı olan Göztepe'nin evinde oynadığı maçı adeta milli maç havasında geçti ve Göztepe ikinci maçta adeta tarih yazdı ve Halil Kiraz'ın 2,Gürsel Aksel'in 1 golü ile rakibini 3-0 yenerek 3.tura çıkar.

3.Tur'da rakip FK Vojvodina'dır.Yugoslav ekibini geçtiği takdirde Göztepe ,çeyrek finale çıkacaktır.İlk maçı Göztepe deplasmanda 1-0 kaybeder. İzmir'deki maçta ise o zamanların kuvvetli takımına Göztepe aynı skorla yenilir. Avrupa'ya veda eder. Fakat tüm Türkiye onu ayakta alkışlar.

1968/1969 sezonunda ise Göztepe Avrupa'daki başarıları ile herkesin sevgisini kazanmış bir takımdı ve tüm Türkiye Göztepe'den çok fazla şey bekliyordu.

Göztepe o sezon ilk turda Marseille'yı,ikinci turda da FC Arges Pitesti'yi eliyor ve 3.tura çıkıyordu. 3.Turdaki rakip ise OFK Beograd idi. İlk maçı 3-1 kaybeden Göztepe ikinci maçı 2-0 kazanarak çeyrek finale çıktı ve bütün yurdu sevince boğdu. Çeyrek finaldeki rakip Hamburg ilk maçı Türkiye'de oynamak için diretti fakat bu isteği kabul edilmeyince turnuvadan çekildi ve Göztepe hükmen yarı finale çıktı.Yarı finaldeki rakip FC Ujpest'di.Macarların efsane takımı iki maçta da Göztepe'yi 4-0 yendi ve finale çıktı.Fakat tüm dünya Göztepe'yi ayakta alkışladı.Göztepe'nin bu başarısı Türk takımlarının Avrupa'daki ilk başarısıdır.

1969/1970 sezonunda ise Göztepe artık çok tecrübeli bir Avrupa takımı olmuştu ve o yıl da yeni bir tarih daha yazarak Kupa Galipleri Kupası'nda çeyrek final oynadı.O yıllarda Göztepe Dünya'nın en güçlü futbol klüplerinden birisiydi ve Dünya devi klüplerle başa baş maçlar çıkartıyordu.

Göztepe diğer klüplerin yanında daha kısıtlı bir kadrosu olmasına rağmen böyle büyük başarılara imzasını attı ve bütün dünyanın taktirini topladı. Şimdilerde ise malesef 3.Ligde. Böylesine büyük başarılara imzasını atmış bir Türk klübünün 3.Ligde olduğu görmek beni çok üzüyor. Ülkemizde ilkleri başarmış olan bu futbol klübünün yeri kesinlikle buralar değil Süper Ligin en tepesidir...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder