4 Ağustos 2009 Salı

Dünyanın En Büyük Derbileri:G.Rangers-Celtic


Glasgow Rangers ve Celtic arasında 116 yıldır oynanan Glasgow derbisi dünyanın en büyük derbilerinden biri olarak gösterilmektedir. Bu derbi Old Firm diye de bilinir. Peki ama bu maçı bu kadar önemli kılan şey ne?

Glasgow Rangers ve Celtic Rekabetinin Nedenleri
Celtic 1888 yılında İrlandalı göçmenler tarafından kurulan bir Katolik takımıdır. Glasgow Rangers ise 1873 yılında Protestanlar tarafından kurulmuşur. Glasgow Rangers İskoçya'nın İngiltere ile birleşmesi gerektiğini savunur. Celticliler ise İskoçya'nın bağımsızlığını savunur. Celtic'li bir ailede kimse Glasgow Rangers'ı tutamaz. Bırakın tutmayı adını ağzına bile alamaz. Aynı şey Glasgow'lu aileler içinde geçerlidir. İki takımdan da fanatik olan kişiler karşı takımı tutan kişilerle fazla samimi olmazlar hatta arkadaşlık bile kurmazlar.

İskoçya'da futbolla hiç ilgilenmeyen insanlar bile Katolik veya Protestan olduklarından dolayı bu maçı takip ederler. Bu derbi bir din derbisidir. Rivayetlere göre bu derbiyi Papa'nın bile seyrettiği söyleniliyor.

Birde iki klüp arasında ekonomik yönden bir farklılık var. Alman sosyolog Max Weber’in gözlemlerine göre, Protestanlarla Katoliklerin birlikte yaşadıkları her yerde, Protestanlar daha zengin oluyordur. Bu gözlemde iki kulüp arasındaki ölümüne rekabetin sadece mezhep ayrılığından değil, ekonomik gelir farklılığından da kaynaklandığını, fakir Katoliklerin zengin Protestanlara ekonomik sıkıntılarının sebebi gözüyle bakmalarını da açıklamaktadır.

Johnston'un Glasgow'a transferi ve başına gelenler

Bu derbideki taraftarlar karşılarındakini yalnızca bir rakip olarak görmez aynı zamanda bir düşman olarak da görür. Bu derbinin olaysız geçtiğine pek rastlanmaz. Bu iki takım birbirinden asla oyuncu almaz. 1989 da Johnston Celtic'den Glasgow Rangers'a transfer olduğunda başına gelmeyen kalmadı. İskoçlar işi Johnston'un babasını sokak ortasında dövmeye kadar götürdüler. İki takımın taraftarı da bu oyuncudan nefret ediyordu.Belkide tek ortak noktaları buydu. Glasgow Rangers Celtic'i 1-0 yendiğinde golü Johnston attığı için Glasgow Rangers taraftarı maçın sonucunu 0-0 olarak görmüştür.


Celtic ve Glasgow Rangers Takımları


Celtic'in kuruluş yılı 1888'dir.
Glasgow Rangers'ın kuruluş yılı 1873'dür.

Celtic maçlarını 60.000 kişilik Celtic Park'da oynuyor

Glasgow maçlarını 52.000 kişi kapasiteli İbrox Stadı'nda oynuyor

Celtic'in 42 Lig Şampiyonluğu,34 İskoçya Kupası,14 İskoçya Lig Kupası,1 de Şamiyonlar Ligi Kupası var.

Glasgow Rangers'ın ise 52 Lig Şampiyonluğu,33 İskoçya Kupası,25 Lig Kupası Şampiyonluğu ve 1 de Kupa Galipleri Kupası vardır.

Efsane Futbolcular

Glasgow Rangers tarihinin en golcü ismi Ally McCoist'dir.581 maçta 355 gole imzasını atmıştır.

Celtic takımının en golcüsü ise Jimmy McGrory'dir'dir.Toplam gol sayısı 550'dir.

Glasgow Rangers takımının en uzun süre forma giyen John Greig'dir ve Glasgow fomasıyla 755 maça çıkmıştır.

Celtic takımında en uzun süre forma giyen isim Billy McNeill'dir.Celtic formsıyla toplam 790 maça çıkmıştır


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder