3 Ağustos 2009 Pazartesi

Bir İstikrar Abidesi:Sir Alex Ferguson


Size bu yazımda futbolda istikrarın öneminden bahsedeceğim. Futbolda istikrar deyince belki de hepimizin aklına aynı isim geliyordur:Sir Alex Ferguson. Yada gerçek adıyla Alexander Chapman Ferguson. 23 yıldır Manchester United takımında görev yapıyor ve İngiliz futbolunun belkide en saygın futbol adamı.

Sir Ünvanı Nedir ve Kimlere Verilir?

Sir ünvanı her yıl Kraliçe'nin doğumgününde sanatçıdan sporcuya, askerden diplomata, öğretmenden işadamına, sosyal hizmet görevlisinden mahalli trafik zabıtasına kadar toplumun her kesiminden insana verilen bir ünvandır.
Bu ünvanı kazanabilmek için alıştığı alanda veya yaptığı işte büyük başarılara imza atmış olması, ya da insanların takdirini kazanacak herhangi bir iş yapmış olması gerekiyor. Bu “iş”, herhangi bir spor dalında büyük bir başarı elde eden takımın oyuncusu olmaktan,savaş meydanında kahramanlığa, hatta bir köyün ilkokulu önünde yıllarca çocukların karşıdan karşıya geçmesine yardım etmeye kadar değişebiliyor. İngiltere'de Lord ünvanından sonraki en önemli ünvandır. Bu ünvan Kraliçe’nin önünde diz çöken bir kişinin omzuna kılıçla dokunularak teslim edilen bir ünvandır.

Alex Ferguson ise 1998-1999 sezonunda Premier Lig, Federasyon Kupası ve Şampiyonlar Ligi’ni kazandı ve aynı yıl Ferguson’a İngiltere Kraliçesi tarafından ‘Sir’ unvanı verildi.

Futbolculuk Yaşamı

16 yaşında amatör Queen’s Park takımında forvet oyuncusu olarak futbola başladı. İlk maçında golle tanıştı. Ancak sürekli forma bulmakta zorlanıyordu. Ve 1960’ta kariyerinin ilk transferini yaparak St. Johnstone takımına gitti. Bu kulüpte iyice piştikten sonra 1964’te Dunfermline ile sözleşme imzaladı. Her gittiği takımda yıldızı biraz daha parlayınca 1967’de nihayet Glasgow Rangers ile söz kesti. Fakat büyük yıldızlar sınıfına giremeden birkaç takımda daha ter döküp 1974’te futbolculuk yaşanısına nokta koydu.

Menajerliğe İlk Adımı Ve Başarıları

Futbol yaşantısına son verdikten sonra hiç vakit kaybetmeden aynı yıl East Stirlingshire takımında menajerliğe başladı. Maaşı ise o dönem sadece 40 sterlin idi. Bu takımla anlaştıktan 5 ay sonra Saint Mirren’ın başına geçti. 1977'de büyük bir başarı göstererek Saint Mirren'i 1.Lige çıkarttı.Bundan bir yıl sonrada yıldızının parlayacağı yere, Abeerdeen kulübüne gitti.Ferguson İskoçya'da Abeerdeen'i İskoçya'da Celtic-Rangers'dan sonra 3.bir takım haline getirdi. Abeerdeen'deki en büyük başarısını 1983'de Real Madrid'i yenerek Kupa Galipleri kupasını alarak yaptı. Aynı yıl Süper Kupada Hamburg'u yenerek Süper Kupa'yı Abeerdeen'in müzesine götürdü. İskoçya'da 3lig şampiyonluğu,4 İskoçya Kupası,1 İskoçya Premier Lig Kupası,1 Kupa Galipleri Kupası ve 1 de Süper Kupa kazandı. 1986 yılında adaya geldiğindeyse 19 yıldır şampiyonluk özlemi çeken bir Manchester United vardı. Ferguson burada iyi bir başlangıç yapamadı. 7 yıl boyunca inişli çıkışlı bir grafik sergiledi fakat hiç şampiyonluk göremedi.Taraftarın yoğun tepkilerine rağmen yönetim Ferguson'un arkasında durdu ve Ferguson'a güveniyoruz mesajı verdi. Geriye dönüp baktıklarında ne kadarda doğru bir iş yaptıklarını görüyorlardır. 1993/1994 sezonunda Manchester United'ın altın çağı başlıyordu ve Eric Cantona'lı kadro o sezon sonunda şampiyon oldu ve Manchester United 26 yıl aradan sonra ligde şampiyonluğa ulaştı.Bu şampiyonluk Ferguson'un adadaki ilk lig şampiyonluğudur. Ertesi sezon da Beckham,Scholes ve Keane'i alan Manchester İngiltere'de fırtına gibi esti ve son 15 yılda 8 kez lig şampiyonluğu kazandılar. Bu süreç içinde Ferguson 8 kez Yılın Teknik Adamı seçildi. 1991,1999 ve 2008 yıllarında da Manchester United Avrupa'nın en büyüğü oldu. Ferguson Manchester United'da 8 Lig Şampiyonluğu,3 Şampiyonlar Ligi Kupası,3 Fa Cup ve 1 Süper Kupa olmak üzere toplam 15 kupa kazanmıştır.

Türkiye'deki Durum

Manchester United 23 yıldır tek bir teknik direktörle yoluna devam ederken bu süre 
içinde Galatasaray 18, Beşiktaş 17, Fenerbahçe ise 34 tane teknik direktör değiştirmiş. Manchester United'ın aynı teknik direktörle yola devam ettiğini düşünürsek bu sayılar korkunç. Peki ama kazanan kim olmuş? Her sene Şampiyonlar Ligi'nde en azından çeyrek final oynayan Manchester mı? Yoksa hatayı teknik direktörlerde arayan 3 büyükler mi?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder